Април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Април, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Април или тревен — четвртиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од четирите кои имаат 30 дена.

Април како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Што ни носи април“ — расказ за деца на македонскиот писател Киро Донев од 2013 година.[1]
 • „Првоаприлски вести“ — расказ за деца на Киро Донев од 2013 година.[2]
 • „Првоаприлски маскенбал“ — расказ за деца на Киро Донев од 2013 година.[3]
 • „Зелена ноќ во април“ — песна на македонскиот поет Славко Јаневски.[4]
 • „Април“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[5]
 • „Апри-ли-ли“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[6]
 • „Понекогаш паѓа снег во април“ (англиски: Sometimes It Snows In April) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 59-60.
 2. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 103.
 3. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 105-106.
 4. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 48-49.
 5. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 23.
 6. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 24.
 7. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)