Вавилонски календар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вавилонски календармесечево-сончев календар кој се состои од 12 месечеви месеци, секој почеток на месецот бил означен од моментот кога ќе се забележела на запад над хоризонтот новата полумесечина по зајдисонце, дополнително се додавал со царска одлука и престапен месец. Календарот се заснова на сумерската (третата династија на Ур) претходник зачуван во вавилонскиот ума календар-шулги (околу 21-от век п.н.е.).

Месеци[уреди | уреди извор]

Годината започнувала на пролет, и календарот е поделен на реш шати "почетокот", мишил шати "средината", и гит шати "крајот на годината". Со зборот ару се означувал "месец" беше (изведенка од ара). Потврдата дека календарот потекнува од Вавилон, а не подоцнежното Асирско Царство пати се покажува со фактот дека на главното божество на Асирците му е доделен дополнителниот престапен месец. Во текот на 6 век П.Н.Е. Вавилонското администрирање со Евреите, биле усвоени вавилонските имиња за месеците во еврејскиот календар. Асирскиот календар се користи во Ирак и Левант, а исто така, ги користи многу од имињата за месеците од вавилонскиот календар, како што се Ијар, Тамуз, Аб, Елул, Тишри и Адар.