Разговор:Главна страница

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Macedonian is missing[уреди извор]

Macedonian is missing from this page:
https://meta.wikimedia.org/wiki/There_is_also_a_Wikipedia_in_your_language
Thank you, Varlaam (разговор) 17:23, 19 јануари 2016 (CET)Одговори[одговори]

Thanks very much! Varlaam (разговор) 16:58, 20 јануари 2016 (CET)Одговори[одговори]

Wikimania 2016 scholarships[уреди извор]

Dear Wikimedians,

As every year, Wikimedia Polska Association is accepting scholarship requests for this year’s Wikimania, to be held at the Italian town of Esino Lario, June 22-28. The scholarship encompasses travel expenses, accomodation, insurance and the possible conference fee. Please submit your requests by email to [email protected] from March 14, 00:00:01 (CET) by March 27, 23:59:59 (CET). Up to two international scholarships will be funded. The scholarship request, submitted in English or Polish, ought to contain:

 • short description of your activity within the Wikimedia movement, your real name, your global username or local usernames, Wikimedia activity outside project editing (including local chapter activity), prior input into the Wikimedia conferences, especially international ones;
 • information about your desired participation in the conference: planned or submitted lectures or other activities during Wikimania or its associated events;
 • information about your forecast activity in pre- and post-conference activities, with the justification for participating in these non-core conference activities;
 • declaration of your command of English sufficient to actively participate in the conference;
 • information about the international airport closest to your place of residence;
 • declaration of being 18 years or older; in case of younger applicants, 16-18, a scan of a parent’s or legal guardian’s consent to the participation in the conference;
 • the information on citizenship(s) held;
 • agreement to provide and process your personal data (name, address, bank account details, passport number) if the scholarship is granted. Please, do not provide these personal details in the application itself, apart from your real name.

On the behalf of the Scholarship Commitee, Wpedzich (разговор) 21:27, 13 март 2016 (CET)Одговори[одговори]


Wikimania 2017 scholarship programme[уреди извор]

Following the tradition of previous years, Wikimedia Polska Association has launched the ’’’Wikimania 2017’’’ scholarship programme. One international scholarship will be awarded this year, for the conference which will take place in Montreal, Canada, August 9-13. If you meet the requirements described in the ruleset, you may submit your application by April 7, 2017 to the email address provided in the ruleset. With kind regards, Wojciech Pędzich (разговор) 18:54, 21 март 2017 (CET)Одговори[одговори]

Sisterprojects template (Збратимени проекти / Сестрински проекти)[уреди извор]

Hi all (and I'm sorry for English)! Please extract "Sisterprojects table" into separate template (if this is non controverse with your local policies) for interwiki linking with d:Q5612101. name of new template may be like Шаблон:Збратимени проекти (as section header) or Шаблон:Сестрински проекти (as in mk-Wiktionary). Thanks before! --Kaganer (разговор) 14:19, 7 март 2018 (CET)Одговори[одговори]

Проф. д-р Јосиф Тосевски[уреди извор]

Кратка биографија[уреди извор]

Роден 14. февруари 1943. година во Свети Николе. Основно училиште завршил во Свети Николе во јуни 1958. година, ветеринарен техникум во Битола во јуни 1962, година, а Ветеринарниот факултет го завршил во Белград во јануари 1968. година. Воениотрок го обавува во Сараево во школа за резервни офицери а потоа стажира во ДСНО во Белград во февруари 1969. година и се здобива со чин потпоручник во резервниот состав на територијалната одбрана во Свети Николе. Во ЗИК „Овче Поле“ ООЗТ „Сточарство“ работи од април 1969. до декември 1982. година, а од 1. јануари 1983. до 15. Декември 1987. година работи во работната организација во основање Кланична индустрија со фарми - “Македонија“, Свети Николе. Магистрирал 1979. година на Ветеринарниот факултет во Белград. Научниот степен доктор на ветеринарни науки го стекнал на Ветеринарниот факултет во Белград на Институтот за морфологија и физиологија, Катедра за патофизиологија од областа на имунологијата во јуни 1984. година. Од 1988. до 1992. Работи во Деловната заедница на ветеринарните организации „Ветерина“ од Скопје. На 29. септември 1992. година бил избран за доцент по предметот Патолошка физиологија, на ветеринарната насока при Земјоделскиот факултет во Скопје. Од 1. јануари 1994. Година се префрлил на Ветеринарниот факултет во Скопје, во звањето доцент по Патолошка физиологија. Во текот на 1996. година бил избран за вонреден професор по истиот предмет на Ветеринарниот Факултет. Во 1998. со пријава на конкурс е избран за редовен професор по Физиологија, а во 2000. година и за редовен професор по Патолошка физиологија на домашните животни. Во време од април 1998. до јули 2000. година е и директор (волонтер) на Управата за ветеринарство во состав на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија. Од 2001. до 2007. е именуван и за професор по предметот Управно ветеринарство на ФВМ - Скопје. Предава и еден модул на франкофонските мастер-студии организирани на Факултетот за земјоделски науки и храна - Скопје, од областа на прописите кои се однесуваат на контрола на квалитетот на храната и заштита на потрошувачите на храна од животинско потекло. Под негово менторство се изработени 5. магистерски труда и 2. докторски труда од областа на биохемијата и патолошката физиологија. Пензиониран е на Факултетот за ветеринарна медицина (ФВМ) - Скопје, на 1. октомври 2007. година.

Има напишано 68 научни и стручни трудови од својата област и докторска дисертација од областа на имунологијата (1984.).

1. Список на трудови и нормативни креации од областа на управното право - Управно ветеринарство:[уреди извор]

 • Проект со анализа на состојбите - Организација и финансирање на ветеринарното здравство во Република Македонија (1988)
 • Закон за ветеринарното здравство на Република Македонија (1998)
 • Стандард за регистрација на приватно трговско друштво - Ветеринарна амбуланта, станица (клиника) и болница (1998.)
 • Приватизација на ветеринарното здравство (1998/9)
 • Национална стратегија на РМ за надзор, контрола и набљудување на здравјето на домашните животни и јавното здравство: Оперативен план за воведување систем за идентификација и евиденција на домашните животни (книга, 1999.)
 • Збирка предавања од Управно ветеринарство (книга) за студенти и доктори по ветеринарна медицина (ДВМ) - практичари (2001.).
 • Извештај за исполнување на барањата од областа на земјоделието, сточарството и ветеринарството што ги бара европската легислатива (услов за потпишување на Спогодбата за стабилизација и асоцијација - меѓу РМ и ЕУ - потпишана во мај 2000. година).
 • Збирка на регулативи, директиви, препораки и кодови содржани во легислативата на ЕУ Инспекторатот за храна и ветеринарство при Европската комисија - Даблин, Европска унија (2003.).
 • Европска легислатива на македонски јазик. Области: Здравствена заштита на животните од заразни и други болести; Воведување систем за квалитет и систем за контрола на квалитетот и заштита на потрошувачите во функција на условите што треба да ги исполнуваат лабораториите и методите за испитување на Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје (2004).
 • Самоевалуација на Факултетот за ветеринарна медицина (2005).
 • Збирка трудови презентирани во работилница за ветеринари од областа на маркетингот во ветеринарното здравство (2017).
 • Практични тестирања за самоевалуација на 60 ветеринари (ветинг) за добивање лиценца за работа (2018).

2. Список на стручни и книжевни дела:[уреди извор]

 • Збирка предавања за методите на научна работа (2001).
 • Енциклопедиски речник од патофизиологија (2005).
 • Практикум од патофизиологија (2005).
 • Патолошка физиологија на цицачи и птици - во еден том“ (2005)
 • Анамнестика за естетиката, деонтиката и етиката - во два тома** историја на етиката во ветеринарството(2007).
 • Посланија од Партал маало - роман (2020).
 • Медитации за вечноста - роман (2020).


--A.tosevski (разговор) 12:50, 24 октомври 2020 (CEST)Одговори[одговори]