19 век

Од Википедија — слободната енциклопедија
< XVIII век XIX век XX век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

19 век започнува на 1 јануари 1801 г. и завршува на 31 декември 1900 г.

Настани[уреди | уреди извор]

Настани во Македонија[уреди | уреди извор]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Уметност[уреди | уреди извор]

Настани во светот[уреди | уреди извор]

Мапа на светот одз 1897 година. Британската Империја (обележено розово) била една од најмоќните сили во 19 век.

1800-ти[уреди | уреди извор]

1810-ти[уреди | уреди извор]

1816: Шака Зулу се издигнува како водач на кралството Зулу

1820-ти[уреди | уреди извор]

1830-ти[уреди | уреди извор]

1840-ти[уреди | уреди извор]

1850-ти[уреди | уреди извор]

1860-ти[уреди | уреди извор]

Првиот брод плови низ Суецкиот Канал

1870-ти[уреди | уреди извор]

Александар Грејам Бел користи прототип на телефон

1880-ти[уреди | уреди извор]

1890-ти[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Личности од Македонија[уреди | уреди извор]

Книжевност[уреди | уреди извор]

Личности од светот[уреди | уреди извор]

Антропологија[уреди | уреди извор]

Сликарство[уреди | уреди извор]

Реализмот и романтизмот во раниот 19 веку доведуваат до импресионизмот и постимпресионизмот во втората половина на 19 век. Париз станува уметнички центар на светот.

Музика[уреди | уреди извор]

Соната во текот на класичната ера созрева како примарна форма во инструменталните композиции во текот на 19 век. Голем дел од музиката се вбројува под романтична музика.

Книжевност[уреди | уреди извор]

Наука[уреди | уреди извор]

Филозофија и религија[уреди | уреди извор]

Политика[уреди | уреди извор]

Откритија[уреди | уреди извор]

19 век како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 142.